Maand van de gebitsverzorging!

Maand van de gebitsverzorging!

met Geen reacties

Gebitsverzorging, een dagelijks ritueel!

Last van het gebit wordt met name veroorzaakt door tandplak, dat al na 24 uur wordt omgezet in tandsteen. Daarom is het zo belangrijk om de tanden van je hond of kat dagelijks te verzorgen, want alleen zo kun je de vorming van tandplak of tandsteen tegengaan! Hieronder vind je meer over gebitsverzorging bij honden en katten.

gebit-kat

Gebitsproblemen bij uw kat of hond

Gebitsproblemen zijn een veelvoorkomende kwaal bij katten en honden. Maar liefst 8 op de 10 honden ouder dan 3 jaar hebben last van gebitsproblemen. En een groot aantal katten ouder dan 3 jaar heeft last van het gebit. Het is daarom belangrijk om de oorzaken te kennen, de symptomen te herkennen en te weten welke rol gebitsverzorging kan spelen in het verminderen van gebitsproblemen.
gebit-hond
In veel gevallen is tandplak de oorzaak van gebitsproblemen. Tandplak is een onzichtbaar laagje op de tanden, bestaande uit voedselresten, slijm en bacteriën. Tandplak kan in 24 uur omgezet worden in tandsteen. Het ruwe oppervlak van de tandsteen vormt vervolgens een ideale basis voor nieuwe tandplak- en tandsteenaangroei. Waar tandplak relatief gemakkelijk te verwijderen is door goede verzorging van het gebit, kan tandsteen alleen verwijderd worden door het onder algehele verdoving van de tanden af te schrapen. Tandplak kan zorgen voor ontstoken tandvlees, wat zich weer kan uitbreiden en op de lange termijn kan leiden tot ernstige klachten, zoals verlies van tanden en kiezen of zelfs ontstekingen aan vitale organen. Het is daarom belangrijk het gebit van uw kat of hond schoon te houden.
Hoewel een groot aantal katten en honden last hebben van gebitsproblemen, kan het lastig zijn om de gebitsproblemen te herkennen. Een belangrijke aanwijzing kan zijn dat uw huisdier minder veel eet en voornamelijk droge brokjes laat staan vanwege de harde textuur van de brokjes. Daarnaast wordt vaak ten onrechte gedacht dat katten of honden van nature een slechte adem hebben, terwijl een slechte adem juist een indicatie kan zijn van gebitsproblemen. Ook een bruine aanslag op de tanden wijst in veel gevallen op gebitsproblemen. Tenslotte zal uw huisdier zich in sommige gevallen anders gedragen, bijvoorbeeld afstandelijker.
Als uw kat of hond last heeft van één of meerdere genoemde kenmerken, is het verstandig contact met ons op te nemen voor een gebitscontrole en eventuele verdere behandeling. Bovendien is het belangrijk het gebit dagelijks te verzorgen. Dagelijks tandenpoetsen is de meest effectieve methode om zijn gebit schoon en gezond te houden. Voor vragen of meer informatie over het onderhouden van schoonmaken van het gebit van uw huisdier kunt u contact met ons opnemen.

Maak uw afspraak vandaag nog!

[contact-form-7 404 "Not Found"]