Aanschaf

Een konijn is een ontzettend leuk huisdier, helaas worden konijnen aangeschaft zonder te beseffen dat het dier:

  • gezelschap nodig heeft van minstens één ander konijn;
  • goede huisvesting nodig heeft;
  • goede voeding nodig heeft;
  • één keer per jaar een vaccinatie nodig heeft tegen Myxomatose en VHS.

Vasthouden van een konijn

Een konijn is eigenlijk geen knuffeldier. U kunt hem voorzichtig vasthouden want als het konijn uit uw handen springt kan het dier een enorme smak maken en van alles breken. Vandaar dat te kleine kinderen eigenlijk niet alleen met het konijn mogen zijn en als ze het dier optillen is het beter dit laag bij de grond te doe. Bij voorkeur zittend!


Huisvesting

Een konijn moet voldoende ruimte hebben: vaak zijn de hokken te klein en krijgen ze te weinig beweging. In de natuur graven ze zelfs hele gangen en slapen ze in een hol onder de grond. Het is daarom belangrijk een konijn voldoende ruimte te bieden zodat het dier gelukkig kan zijn.

konijnenhok


Narcose
Voor een chirurgische ingreep moet uw konijn onder narcose. Narcose is voor ieder dier een risico, maar we hebben heel veilige middelen in huis zoals gasnarcose om de risico's zo laag mogelijk te houden.

Tandproblemen
Het is belangrijk dat konijnen voldoende hooi eten om de tanden op peil te houden. Helaas komen er steeds meer konijnen voor met gebitsproblemen.

De oorzaak is divers. Het kan zowel aan de voeding liggen maar ook genetisch bepaald zijn door een verkeerde stand van de kaken. Hierdoor slijten de tanden en kiezen niet goed t.o.v. elkaar waardoor de tanden lijken te 'groeien'. Dat is normaal, maar bij het niet voldoende afslijten krijgen ze de zogenoemde olifantstanden en haken op de kiezen met alle gevolgen van dien. Denk hierbij aan wondjes op de wang, het gehemelte en de tong waardoor ze niet kunnen eten.

Wij hebben een speciaal tandheelkundige unit om de snijtanden in te korten en de kiezen te vijlen. Knippen is uit den boze!
Helaas komt het voor dat er te laat gereageerd wordt om met zo'n konijn naar de praktijk te komen. De weerstand van een konijn gaat snel achteruit en er onstaan allerlei problemen met de vertering. Hierdoor, als ze nog een beetje eten, kunnen ze niet genoeg voedingstoffen uit de darmen opnemen. En met alle pogingen is zo'n diertje vaak niet meer te redden.

Vraag onze praktijk om advies.

Castratie van het konijn
Bij een castratie van een ram (mannelijk konijn) kan het dier aan het eind van de ochtend al weer naar huis. De ingreep is vrij snel voorbij.

Bij een voedster (vrouwelijk konijn) daarentegen is de operatie wat ingrijpender. Vrouwtjes kunnen op latere leeftijd last krijgen van een baarmoederontsteking. Daarom opereren wij vaak preventief de vrouwtjes om dit te voorkomen.